ar d

Bereidingstijd : 60 minuten

ar d

Ingrediënten

-1 kilogram rosbief
-peper en zout
-een klontje hoeveboter
-200 ml porto
-een klein beetje instant bouillon
-een klein beetje water (200 ml)
-een bakje champignons (ongeveer ¼ kilogram)
-1 sjalotje
-een klontje hoeveboter
-2 vellen bladerdeeg
-flink wat schellen gedroogde ham
-1 losgeklopte eierdooier


Beef Wellington is een typisch Engels gerecht. De naam zou afkomstig zijn van de eerste Hertog van Wellington, Arthur Wellesley, ook wel de ijzeren Hertog genaamd omdat hij Napoleon heeft verslagen tijdens de Salg bij Waterloo in 1815. Dit was alvast 1 van zijn favoriete gerechten.  Dus als jij ook wel af en toe eens een 'battle' hebt die je wil verslaan, look no further...

Normaal wordt het stuk rundsvlees bestreken met ganzenlever alvorens in het bladerdeeg te rollen, dat gaan wij niet doen. Ons recept is gemaakt met een lekkere pasta van het braadvocht van de aangeschroeide rosbief met champignons. Natuurlijk bak je vlees steeds in een kleefpan zodat de aanbaksels die aan de bodem van de pan kleven extra smaak geven aan de saus. Vermits een champignonpasta toch wat water bevat die het bladerdeeg kan wak maken, leggen we eerst ham op het bladerdeeg, zodat de champignons nooit met het bladerdeeg in contact komt en het bladerdeeg mooi krokant kan bakken.

Pas de hoeveelheid van het vlees aan aan de baktijd van het bladerdeeg. Bladerdeeg heeft een 20 tot 30 tal minuten nodig om te bakken: een klein stukje rosbief is dan al volledig droog gebakken vanbinnen dus neem gerust een volledige robief van 1 kilogram en bewaar de restjes achteraf in de koelkast....De kans is groot dat er geen restjes zijn.

Aan de slag: 

-Verwarm de boter in de pan.
-Kruid de rosbief met peper en zout langs beide kanten en bak langs 2 kanten een mooi korstje aan het vlees (een 3 tot 4tal minuten aan elke kant). Let wel op dat U niet teveel zout op het vlees doet aangezien de ham waarme deze wordt omwikkeld ook al een zoute smaak heeft. 
-Blus de pan met porto en roer de aanbaksels los. Voeg wat water wat en instantbouillon toe en laat inkoken.
-Ondertussen doe je de champignons in een blendertje en maal ze fijn. Heb je geen blendertje dan kan je ze ook met de hand heel fijn snijden.
-Neem een Tefalpan waarin je wat boter smelt. Snijd het sjalotje uiterst fijn en stoof aan in de boter. 
-Voeg de gemixte champignons toe en stoof aan totdat je het water uit de champignons ziet verdwijnen en je een pasta bekomt. 
-
Voeg de pasta bij de saus van het braadvocht en laat opnieuw uitkoken tot een pasta. Laat de champignonpasta afkoelen.

-Neem een bakplaat, rol er een vel bladerdeeg op open en zorg ervoor dat er zeker ovenpapier op de bakplaat ligt.
-Neem het vel bladerdeeg en bedek in het midden met schellen ham.
-Strijk, spatel of schep de droge champignonpasta over de schellen ham.
-Leg de ondertussen ook afgekoelde rosbief op de pasta, bestrijk de bovenkant van het vlees met de pasta en dek vervolgens af door schellen ham over het vlees te draperen.
-Verwarm de oven voor op 180 graden.
-Snijd een tweede stuk bladerdeeg en leg bovenop het vlees.
-Dep wat water op de rand van het eerste vel bladerdeeg, plooi mooi toe over het vlees en druk aan zodat het mooi dichtkleeft.
-Leg het geheel met de sluitingen naar beneden op het boterpapier, bestrijk het bladerdeeg met wat losgeklopte eierdooier .
-Naar gelang de gewenste cuisson van de rosbief, laat je de beef wellington 25 tot 35 minuten bakken in de oven van 180 graden.

Tip: Serveer met gebakken aardappelen in de schil en verse groentjes zoals broccoli, bloemkool of sperziebonen.....Wilt U het gerecht een echt Engels tintje geven dan kan U er een echte Engelse Yorkshire pudding bij serveren.....Enjoy your meal.

BLIJF ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN PROMOTIES EN NIEUWTJES VIA ONZE ‘KOEIENPOST'.