Authentieke Franse Steak Tartare

Bereidingstijd : 15minuten

Authentieke Franse Steak Tartare

Ingrediënten

600 g biefstuk eerste keus of americain
½ eetlepel Engelse saus
1 eetlepel mosterd
1 eetlepel tomatenketchup
enkele druppels tabasco
4 eieren
1 ui
verse peterselie
augurkjes
kappertjes
peper en zout

Als we de legende moeten geloven, dan stamt het recept van de steak tartare af van de Tataren, een nomadenvolk dat eeuwenlang het Russische Rijk teisterde, vooral in de tijd van de beruchte Djengis Khan. De Tataren zijn nog steeds vertegenwoordigd in de Russische Federatie. Zij hebben zelfs een heuse onafhankelijke deelstaat: Tatarstan, hoewel nazaten van de beruchte Tataren niet alleen daar, maar tot ver achter de grenzen van Mongolië zijn terug te vinden.
Volgens de verhalen zouden de Tataren, die altijd te paard waren, veel haast gehad hebben en hadden ze geen vaste stek. Daarom bewaarden ze hun vlees onder hun zadels. Na een lange dag op strooptocht te zijn geweest zouden ze dan dit vlees, dat ondertussen mals was (en gemarineerd door het zweet van het paard...) rauw hebben genuttigd. Gelukkig is het vlees van onze koeien al mals genoeg dus geen angst, U hoeft geen paard te kopen.

Hoe te bereiden?

Snijd het vlees met de hand voor een extra lekker resultaat. Je kan uiteraard ook een cutter gebruiken of de Americain uit uw pakket. Zorg ervoor dat je het vlees niet te fijn maalt. Breng op smaak met peper, zout, mosterd, de Engelse saus, ketchup en tabasco. Meng de fijngesneden ui , kappertjes en peterselie en het eigeel erdoor en verdeel over de borden.
Een andere mogelijkheid is om de eieren te splitsen en de dooier in het eierdopje bij de steak tartare te serveren. Zet het eierdopje op de tartaar en leg eventueel wat uitjes, augurkjes en kappertjes bij het vlees zodat de steak tartare aan tafel bereid kan worden. Serveer met sla en frietjes. Zet peper, zout, tabasco en Engelse saus op tafel zodat iedereen de tartaar naar eigen smaak kan afwerken.

Tip van de chef: Het beste is om kappertjes te gebruiken die bewaard zijn op zout ipv op azijn omdat de kappertjes op azijn eventueel het vlees kunnen doen verkleuren. De overschot van de steak tartare kan geserveerd worden op een toastje of stukje brood bij het aperitief.

Smakelijk

BLIJF ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN PROMOTIES EN NIEUWTJES VIA ONZE ‘KOEIENPOST'.