Driekoningentaart (frangipane)

Bereidingstijd : 40 minuten

Driekoningentaart (frangipane)

Ingrediënten

2 rollen bladerdeeg
125 g zachte boter
125 g amandelpoeder
125 g kristalsuiker
2 hele eieren
1 eigeel
1 boon of amandelnoot

Zonder taart is het Driekoningenfeest niet compleet. 

Het frangipaneachtige gebak dat met Driekoningen traditioneel wordt gegeten, is uit het franse dorpje Pithivier afkomstig. Het verhaal wil dat koning Karel IX, na een bezoek aan zijn vriendin Madame Marie Touchet, door een bende Hugenoten in het bos van Orléans gevangen genomen werd. Toen de snoodaards hun vergissing inzagen, probeerden ze de koning gunstig te stellen door hem een plaatselijke delicatesse voor te schotelen. De paté in bladerdeeg beviel de vorst dermate dat hij de pasteibakker die het recept bedacht prompt tot koninklijke patissier uitriep. De vleesvulling werd later door amandelcrème vervangen en dat vinden wij veel lekkerder. 

Met Driekoningen wordt driekoningentaart gegeten en wie de boon heeft, mag de kroon dragen. Een vaste traditie die niet alleen bij ons geldt, maar in heel wat landen. In Spanje heeft men de roscón de reyes, die in Catalonië tortell wordt genoemd, in Portugal de bolo rei, in Frankrijk la galette des rois, in Griekenland noemt men deze taart vassilopita, in Bulgarije banitsa en in het zuiden van de verenigde Staten eet men op 6 januari king cake.

En nu aan de slag:

Verwarm de oven voor op 200° C.
Meng in een kom het amandelpoeder, de suiker, de boter.
Klop vervolgens één voor één de eieren onder het mengsel tot u een smeuïge gladde massa bekomt.
Strooi een beetje bloem in een ronde taartvorm met een diameter van 24 cm.
Snijd uit een vel bladerdeeg een cirkel met dezelfde afmeting.
Leg deze in de taartvorm en prik enkele gaatjes in het deeg.

Schep de frangipanevulling die u net bereidde in het midden van het deeg en duw de boon of de noot erin.
Klop de eierdooier los met een scheutje water. bestrijk de rand (ongeveer 1,5 cm) van het vel bladerdeeg ermee.
Snij een iets kleinere cirkel uit het tweede vel bladerdeeg en leg dat bovenop de frangipanevulling. Bestrijk ook de rand van de bovenste deeglaag met het losgeklopte eigeel. Sluit de taart door de rand van de onderste laag deeg eroverheen te plooien en druk de randen aan. Maak een gaatje bovenaan in het midden van het deeg, zodat de lucht kan ontsnappen.
Bestrijk het hele oppervlak met de rest van de eierdooier.

Zet de taart gedurende een kwartier in een voorverwarmde oven van 200-220° C. Verlaag de oventemperatuur tot 175° C en laat de taart nog een twintigtal minuten verderbakken.

Smakelijk!

BLIJF ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN PROMOTIES EN NIEUWTJES VIA ONZE ‘KOEIENPOST'.