Kitfo (Ethiopische steak tartare)

Bereidingstijd : 10 minuten

Kitfo (Ethiopische steak tartare)

Ingrediënten

750 gram américain
60gr boter zonder zout
1/4 dessertlepel Cayennepeper
1/4 dessertlepel Chilipeper
1/4 dessertlepel komijnpoeder
1/2 dessertlepel fijn gemalen zeezout
Zwarte peper

Kitfo is de Afrikaanse variant van onze steak tartare en een vaak geserveerd gerecht in Ethiopië. Het wordt geserveerd als een hamburger. Heel lekker met een stukje brood. Je kan er natuurlijk ook een Belgische toets aan geven en serveren met frietjes. Als je een liefhebber bent van de pure smaak van vlees dan zal je de smaak van kitfo zeker waarderen. Smakelijk.

We starten eerst met het klaren van de boter voor het maken van de mitmita. Dit is de kruidenmix waar we achteraf het vlees doormengen.

Hoe klaren we boter?

Doe de ongezouten boter in een pan en laat zachtjes smelten op laag vuur.
Haal van het vuur en laat een paar minuten staan, zodat de eiwitten naar de oppervlakte kunnen drijven.
Schep met een lepel de vlokken eiwit weg.
Je ziet nu twee lagen in de pan: een laag met botervet en daaronder een laag met melkbestanddelen.
Schenk de boter over in een ander pannetje en probeer alleen het vet over te gieten.
Laat nog even staan en schep de laatste vlokken eiwit weg.
De heldergele vloeistof die je nu hebt, is geklaarde boter.

Doe de boter in een pan op een zacht vuurtje en voeg al roerend de cayennepeper, de chillipeper,het zout, komijnpoeder en peper toe. Roer alles goed door elkaar en voeg op het einde de américain toe en meng deze al roerend. Zorg ervoor dat het vlees niet aangebakken maar enkel warm is. Er bestaat ook een licht aangebakken variant (leb leb) die je bekomt door het vlees op een heel licht vuurtje gedurende 5 minuten al roerend aan te bakken. Hierbij is het belangrijk dat je het vlees niet te lang laat aanbakken want anders bekom je een heel ander gerecht en verlies je de smaak van het vlees.

Je hebt net een Ethiopische kitfo gemaakt.....smakelijk.

Tip van de chef: als je graag look eet dan kan je ook een teentje look of lookpoeder door het geheel mengen. Wij geven de voorkeur aan het originele recept zonder look en met rauw vlees.

BLIJF ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN PROMOTIES EN NIEUWTJES VIA ONZE ‘KOEIENPOST'.