Koude salade van soepvlees, rode biet en aardappelen (recept Jeroen Meus)

Bereidingstijd : 40 minuten

Koude salade van soepvlees, rode biet en aardappelen (recept Jeroen Meus)

Ingrediënten

Voor 4 personen:

600 g soepvlees (gewicht zonder evt. bot)
een keteltje groentebouillon
300 g aardappelen (vastkokend)
300 g rode bieten
60 g veldsla
1 grote sjalot
½ busseltje platte peterselie
1 zure groene appel
2 eetlepels zure zilveruitjes
2 eetlepels zure augurkjes
2 eetlepels graanmosterd
5 dl fijne slaolie
1 dl natuurazijn
peper
zout

Voor dit heerlijke en gezonde gerecht zijn we te rade gegaan bij Jeroen Meus. Een heerlijke zomerse salade die bovendien heel éénvoudig te bereiden is.....Smakelijk.

Hoe te bereiden?

Voorbereiding

Het soepvlees garen:

Bereid een keteltje verse groentebouillon.
Leg het soepvlees in de warme bouillon en laat het tot 2 uur meesudderen. Het vlees hoort mals te zijn, waarbij je het gemakkelijk kan lospulken.
Gebruik de gezeefde vleesbouillon nadien voor de bereiding van een soep naar keuze. Of vries de bouillon in voor allerhande toekomstige culinaire plannen.

Rode biet koken:

Snijd het loof en de wortelpunt van de rode bieten.
Spoel de groente schoon en doe ze in een pot met water. Kook de bieten gaar op een matig vuur. Reken hiervoor 40 minuten of meer, naargelang de grootte van de bieten.
Prik in de bieten en controleer of ze gaar zijn tot in de kern.
Laat de gare bieten afkoelen in koud water en verwijder nadien de schil.

De bereiding

Spoel de aardappelen schoon. Kook ze ongeschild gaar in licht gezouten water. Giet ze nadien af en laat de stukken patat afkoelen tot ze nog lauw zijn.
Vis het soepvlees uit de afgekoelde bouillon. Pluk het mager draadjesvlees los en verdeel het in pluksels.
Neem een mengschaal en schep er de graanmosterd in. Voeg de flinke scheut azijn toe en roer met de garde.
Schenk de slaolie in een straaltje bij de vinaigrette, terwijl je onophoudelijk roert. Ga door tot je een gebonden vinaigrette krijgt.
Kruid het sausje met veel peper van de molen en een flinke snuif zout.
Schep de helft van de vinaigrette over het geplukte soepvlees en roer.
Verzamel de zure augurken en de zilveruitjes. Snijd de kleine augurken in fijne rondjes. De zure zilveruitjes snijd je middendoor. Meng de brokjes groente doorheen het vlees.
Proef de vleessalade en voeg naar smaak extra peper en zout toe.
Snijd de aardappelen in de schil in hapklare partjes.
Neem een ruime schaal om de salade in te serveren. Doe er alvast de partjes aardappel in.
Schil de gare orde bieten en snijd ze in hapklare partjes. Leg de stukken biet tussen de stukken aardappel.

Kijk uit met het sap van de rode bieten: het vlekt hardnekkig.

Pel de sjalot en snijd ze overlangs in lange kwartjes. Snijd elk kwartje nog eens in flinterdunne reepjes. Grote stukken rauwe sjalot zijn niet smakelijk in de salade, dus snijd ze zo fijn mogelijk. Strooi de sjalotreepjes bovenop de bietjes met aardappel.
Spoel de appel en snijd de vrucht in kwartjes. Snijd het klokhuis weg en verdeel elk kwartje fruit in fijne plakjes. Leg ze in de serveerschaal.
Spoel een flinke hoeveelheid platte peterselie en snipper de blaadjes fijn. Maak ook de veldsla schoon en laat ze uitlekken.
Schep het zuur gemarineerde vlees bovenop de salade en werk ze af met een restje vinaigrette, de groene snippers peterselie en de veldsla.
Meng de salade voorzichtig met een slabestek.

BLIJF ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN PROMOTIES EN NIEUWTJES VIA ONZE ‘KOEIENPOST'.