Ouderwetse Ossenstaartsoep

Bereidingstijd : 4 uur

Ouderwetse Ossenstaartsoep

Ingrediënten

1  ossenstaart, in stukken
1  ui, in grove stukken
1  wortel, in grove stukken
2 el tomatenpuree
olijfolie
peper  
zout

Voor de garnituur:

2  wortelen
1/2  knolselder
1  witte raap
1  gele raap

Voor de bouquet garni:

1  preiwit
4 stengels selder
enkele takjes tijm
enkele blaadjes laurier

Ossenstaart soep is zo'n echte Feestklassieker die niet mag ontbreken op het menu. Gemaakt met de staart van het rund. 1 van de lekkerste stukjes vlees als je het ons vraagt.

Neem een ovenschaal en verhit daarin een scheutje olijfolie of een klontje bakboter. gebruik niet teveel vetstof want de ossenstaart bevat ook reeds een vet die helpt om het vlees mooi bruin aan te bakken. Bak hierin de stukken ossenstaart aan samen met de grof gesneden ui en wortel gedurende ongeveer 5 minuten. Kruid dit alles met peper en zout. Zorg ervoor dat het vlees mooi bruin aangebakken is want het is het aanbaksel dat de kleur van de soep gaat bepalen Plaats de schotel vervolgens een 15-tal minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden. Haal de schotel uit de oven en verdeel de tomatenpuree over het vlees en de groenten. Geen grote hoeveelheden tomatenpuree maar gewoon met een lepel een beetje verdelen over de stukken vlees. Plaats de schotel daarna opnieuw gedurende 10 minuten in de warme oven.

Breng water met een snuifje zout aan toegevoegd aan de kook. Schil de wortel en snij deze in kleine blokjes. Doe hetzelfde met de raapjes en de knolselder en kook de groenten beetgaar in het gezouten water. Giet de gekookte groentjes af in een vergiet en spoel ze onder koud water.

Maak een bouqet garni met prei, selder, tijm, laurier en bind dit samen met een keukentouwtje.

Haal het ossenstaart uit de oven. Doe de stukken vlees nu in een grote kookpot (zonder de vetstof) en zet onder met koud water. Voeg de bouqet garni toe en laat trekken gedurende een 30-tal minuten.

Neem de ovenschotel en giet het overgebleven vet er uit zodat enkel de aanbaksels overblijven. Verhit de aanbaksels met een scheutje water opnieuw op het vuur. Roer los met een garde en voeg toe aan de pot met de ossenstaart.

Laat de soep op een laag vuurtje gedurende drie uur zachtjes koken. Deze tijd is nodig om ervoor te zorgen dat het vlees van de ossenstaart mooi gaar is.

Haal de stukken ossenstaart uit de soep. Verwijder het vliesje rond de stukken en pluk het vlees van het been.

Passeer de soep door een zeef zodat u een heldere soep krijgt. de overgebleven wortel en ui en eht bouquet garni dat in de pan overblijft mag je weggooien want daar kan je niks meer mee doen. Laat de heldere soep nog even inkoken op een zacht vuurtje gedurende ongveer 10 minuten. 

Neem een soepbord, voeg daar de stukjes vlees en de gekookte groentjes aan toe en dit overgiet je met de warme soep. Smullen maar

Smakelijk 

Tip van de chef : maak de ossenstaart soep 1 dag op voorhand klaar. Het vet dat in de soep zit zal bij het afkoelen komen bovendrijven en dit kan je dan afschuimen met een lepel zodat je een vetvrije soep hebt. 

BLIJF ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN PROMOTIES EN NIEUWTJES VIA ONZE ‘KOEIENPOST'.