Rendang (Indonesisch stoofvlees)

Bereidingstijd : 3,5 uur

Rendang (Indonesisch stoofvlees)

Ingrediënten

Voor de boemboe (kruidenpasta)

3 sjalotten, zonder schil, grof gehakt
2 rode pepertjes, zaadlijsten verwijderd, in stukjes
3 teentjes knoflook, gehakt
3 cm verse gember, geschild en in stukjes
1 eetlepel kurkuma
2 eetlepels amandel boter (of pindakaas)

Verder heb je nodig

1kg deeleenkoe.be stoofvlees
Peper en zout, naar smaak
2 eetlepels kokosvet of olijfolie
1 halve limoenschil geraspt
1 runderbouillonblokje
200 ml water
1 pakje (250 ml) kokosmelk

Wij houden van stoofpotjes en dit Indonesische recept moet één van de lekkerste stoofpotjes zijn die we ooit klaargemaakt hebben. Dit van oorsprong Indonesische gerecht wordt langzaam gestoofd in specerijen en kokosmelk en is in 2011 nog verkozen tot lekkerste gerecht ter wereld. Zeker de moeite waard om eens klaar te maken. de voorbereiding duurt slechts 20 minuten maar het gerecht zelf moet ongeveer 3 uur op een laag vuur sudderen.

De oorspronkelijke Rendang is redelijk pikant door de toevoeging van flink wat pepertjes. Ben je niet zo fan van pikant eten begin dan gewoon eerst met 5 grote pepers (deze zijn minder pikant). Je kan de volgende keer als je rendang maakt dan gerust kleine rode pepertjes of meer grote pepers toevoegen. 

Aan de slag:

We beginnen met het maken van de Boemboe, dit is de saus. Meng met een mixer de sjalot, rode peper, knoflook, gember, kurkuma en amandelboter. Pureer tot een dikke, enigszins gladde pasta. Bestrooi de blokjes stoofvlees met peper en zout. Verhit 2 eetlepels kokosvet of olijfolie in een braadpan en bak hierin het vlees rondom bruin. Haal het vlees uit de pan. Bak de kruidenpasta in dezelfde pan een paar minuten aan. Voeg dan het vlees, geraspte limoenschil, bouillonblokje, water en kokosmelk toe en roer goed door. Breng aan de kook, zet dan het vuur heel zachtjes en laat 3 uur sudderen met de deksel half op de pan, zodat het meeste vocht verdampt.

Tip van de chef: Serveer de rendang met een schijfje limoen om erover uit te knijpen en geef er witte rijst en bijvoorbeeld sperziebonen bij.

BLIJF ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN PROMOTIES EN NIEUWTJES VIA ONZE ‘KOEIENPOST'.