Rundstong in Madeirasaus

Bereidingstijd : 5 uur

Rundstong in Madeirasaus

Ingrediënten

1 rundstong
1 bouquet marmite (prei, selder, tijm, laurier)
3 wortelen
2 ajuinen
3 teentjes look
2 el tomatenpuree
1 el bloem
4 takjes selder
6 tomaten
1 bouquet garni (peterselie, tijm, laurier)
250 g champignons
10 cl madeirawijn
boter - peper - zout

Je houdt er van of niet maar 1 ding is zeker deze feestklassieker uit grootmoeders tijd is het ideale gerecht om samen aan tafel de leukste familieverhalen boven te halen. Een makkelijk te bereiden gerecht om duimen en vingers bij af te likken. 

Aan de slag:

Zet de tong op in koud water met een snuifje zout en breng aan de kook, tot de onzuiverheden komen bovendrijven. Kuis ondertussen 1 ui en 2 wortelen en snijd ze in grove stukken. Haal de tong uit het water en spoel ze zorgvuldig af onder koud stromend water.

Zet de tong een tweede keer op in koud water met wat zout. Voeg het bouquet marmite en de grofgesneden ui en wortelen toe. Laat eventjes koken, zet het vuur dan lager en laat de tong ongeveer 4 uur op een zacht vuurtje pruttelen.

Maak de madeirasaus:

Begin een uurtje voor het vlees klaar is aan de saus. Kuis hiervoor de rest van de ajuinen en wortelen en snijd in grote stukken. Pel de lookteentjes en snijd de selder in blokjes.

Smelt een klontje boter in een kookpot en stoof hierin laat de ui, knoflook, wortel en selder glazig. Roer er de tomatenpuree doorheen, voeg de bloem toe en meng goed door elkaar.

Doe 2 flinke pollepels van de bouillon waar de tong in kookt, bij de groenten. Voeg de tijm, laurier en peterselie toe. Meng alles rustig door mekaar. Snijd de tomaten in vier en voeg ze eveneens toe. Laat de saus verder sudderen op een zacht vuur.

Maak de champignons schoon, snijd ze in schijfjes en stoof aan in een klontje gesmolten boter. Giet de madeira bij de champignons en laat uitkoken tot de alcohol verdampt is. Giet de tomatensaus door een zeef bij de champignons. Breng op smaak met peper en zout.

Tip van de chef: 

Werk af met verse peterselie en serveer dit gerecht met verse kroketjes of aardappelpuree.

 

BLIJF ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN PROMOTIES EN NIEUWTJES VIA ONZE ‘KOEIENPOST'.