stofpotje

Bereidingstijd : 60min

stofpotje

Ingrediënten

500 gram deeleenkoe.be stoofvlees
2 worteltjes, in kleine blokjes
2 stengels bleekselderij, in kleine blokjes
1 ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, gesnipperd
1 theelepel gedroogde tijm
2 laurierblaadjes
1 eetlepel tomatenpuree
2 eetlepels bloem
150 ml rode wijn
100 ml water
1/2 bouillonblokje
250 gram champignons, gehalveerd of in kwarten als ze erg groot zijn
150 gram oesterzwammen, in reepjes
1 eetlepel olijfolie
een klontje boter

De zomer is nu echt voorbij en nu het weer koel en fris is, de avonden langer, heb je weer meer zin om meer tijd in de keuken door te brengen en daarna lekker lang aan tafel te zitten. We helpen je alvast op weg met dit heerlijke runderstoofpotje met paddestoelen en rode wijn. De smaak is net zoals die mooie herfstavonden gezellig in de zetel. Warm en aangenaam. Heerlijk na een boswandeling of gewoon na de fietstocht van werk naar huis, door het park, waar de blaadjes al knisperen onder je fietsbanden en de bomen kleuren in de gouden avondzon. Helemaal opgewarmd? Laten we er maar snel aan beginnen...

Verhit de olie in een braadpan en bak de bleekselderij, wortel, ui en knoflook op laag vuur een minuut of 10. Doe dan de tomatenpuree, tijm en laurier erbij en bak deze een minuutje mee.Schud intussen het vlees om met de bloem, zout en peper. Verhit de boter in een braadpan en bak hierin op hoog vuur het vlees al omscheppend bruin. Schep het vlees bij de groenten in de braadpan. Giet de wijn in de pan en schraap het aanbaksel los. Doe de wijn, het water en het bouillonblokje bij het vlees in de braadpan. Breng aan de kook en laat dan op een zacht vuurtje anderhalf uur heel zachtjes stoven.

Verhit tegen het eind van de stooftijd een (gietijzeren) kookpot op hoog vuur. Bak hierin de paddestoelen, zonder toegevoegd vet, een minuut of 10. Laat het vuur hoog staan. Het gaat een beetje walmen, schep de paddestoelen af en toe om en controleer of ze niet aanbranden.

Schep de paddestoelen bij het vlees en laat samen nog een kwartiertje stoven. Garneer eventueel met wat peterselie of fijngesneden selderijblad en eet met puree, pasta of rijst en een groente (spitskool is hier heel lekker bij)

BLIJF ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN PROMOTIES EN NIEUWTJES VIA ONZE ‘KOEIENPOST'.