zelfgemaakte bompaburgers

Bereidingstijd : 30 minuten

zelfgemaakte bompaburgers

Ingrediënten

Voor 4 bompaburgers:

500 gram deeleenkoe rundergehakt
1 rode ui fijngesneden
200gr ongezouten natuurboter
 

Ons grootvader Firmin is begonnen met z'n eerste slagerij in 1939. Enkele maanden later werd hij opgeëist door de bezetter om te gaan werken in de fabriek van Messerschmitt in Oost-Duitsland. Tijdens zijn afwezigheid hield ons grootmoeder Marie de slagerij open en 1 van de zaken waar mensen voor in de rij stonden waren de gehaktballen die gebakken werden in de pan. In veel gevallen werd deze gehaktbal tijdens het bakken platgedrukt om hem sneller te kunnen bakken. In de gehaktbal zaten uitjes, peper, zout en nog een geheim recept dat we nooit hebben geweten. Later bleek dit geheime recept geklaarde boter te zijn die ervoor zorgde dat het vlees sappig bleef en vol van smaak was na het bakken. Na ongeveer 2 jaar kwam ons grootvader terug en draaide de slagerij op volle toeren. mede dankzij het geheime recept van ons grootmoeder. Het recept werd nog een beetje meer op punt gesteld en kwam terecht in het geheime receptenboekje van ons grootvader. We noemden ze altijd 'bompa'burgers maar eigenlijk was het ons grootmoeder die het geheim van geklaarde boter eerst had ontdekt en daarom noemen we ze nu ook wel eens 'bommaburgers'. Heb je nog een beetje gehakt liggen van uw deel van de koe, dit is hoe je ze klaarmaakt. Maar niet doorvertellen...

Eerst gaan we beginnen met het klaren van de boter

Doe de ongezouten boter in een pan en laat hem zachtjes smelten op laag vuur.
Haal van het vuur en laat een paar minuten staan, zodat de eiwitten naar de oppervlakte kunnen drijven.
Schep met een lepel de vlokken eiwit weg.
Je ziet nu twee lagen in de pan: een laag met botervet en daaronder een laag met melkbestanddelen.
Schenk de boter over in een ander pannetje en probeer alleen het vet over te gieten.
Laat nog even staan en schep de laatste vlokken eiwit weg.
De heldergele vloeistof die je nu hebt, is geklaarde boter.

Doe het gehakt in een mengkom, snij de ui in hele fijne stukjes en meng dit samen met de geklaarde boter goed door elkaar. Verdeel het mengsel in 4 delen. Maak van ieder deel burger. Verwarm wat boter in de pan, doe de burgers in de pan, zet het vuur iets lager. Bak de burgers 4-5 minuten aan de ene kant en vervolgens 4-5 minuten aan de ander kant. Duw ze niet plat in de pan, hierdoor verliezen ze al het sap.

Klaar, geniet van uw (h)eerlijke ouderwetse bompaburger.

Smakelijk

BLIJF ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN PROMOTIES EN NIEUWTJES VIA ONZE ‘KOEIENPOST'.