Zweedse balletjes

Bereidingstijd : 30 minuten

Zweedse balletjes

Ingrediënten

Voor de gehaktballen

- 500 gram deeleenkoe.be gehakt
- 75 gram paneermeel
- 2 eidooiers
- 1 ui
- 2 eetlepels Worcestershire saus
- 1/4 theelepel nootmuskaat
- zout en peper

Voor de saus
- 1/2 liter water
- room
- 40 gram bloem
- 30 gram boter
– 1 blokje runderbouillon
- peterselie

Zijn jullie ook zo verzot op de Zweedse gehaktballetjes met de onuitspreekbare naam die ze bij Ikea serveren. Het kan natuurlijk altijd beter en met dit recept maakt U ze lekker zelf. Bijna net zo éénvoudig als de meubelen in elkaar knutselen.

Aan de slag:

Snij de ui fijn en fruit deze aan in een grote pan. Doe ondertussen alle ingrediënten voor de gehaktballen in een kom en meng deze met de hand door elkaar. Als de uitjes gefruit zijn, voeg je deze bij het gehakt. Draai nu kleine balletjes en bak deze gaar in de pan.

Als de gehaktballen gaar zijn, duurt ongeveer 10 minuten, leg je deze even apart. Verwarm nu in de pan de boter en doe de bloem hierbij. Laat het een minuut op vrij hoog vuur ‘bakken’ terwijl je het door blijft roeren met de garde. Voeg nu langzaam het water toe en blijf goed roeren. Als je al het water toegevoegd hebt, draai dan het vuur laag en verkruimel het bouillonblokje door de saus. Roer door totdat de kruimels opgelost zijn en roer ook de room erdoorheen.

Doe nu de gehaktballen terug in de pan en laat het geheel nog vijf minuten op middelhoog vuur staan. Garneren met wat peterselie en klaar zijn je zelfgemaakte Zweedse gehaktballen.

Tip van de chef: Serveer met frietjes en veenbessensaus.

Smakelijk...

BLIJF ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN PROMOTIES EN NIEUWTJES VIA ONZE ‘KOEIENPOST'.