Kipfilet met gekarameliseerde witloof, appel en geroosterde krieltjes

30 Min
Gemakkelijk
2 Personen
Kipfilet met gekarameliseerde witloof, appel en geroosterde krieltjes

Ingrediënten

  • 1 teentje knoflook
  • 400 gr krielaardappelen
  • 2 Couvert kipfilets
  • 4 stronkjes witloof
  • ½ rode appel
  • ½ sjalot
  • 10 gr platte peterselie
  • ½ blokje groentebouillon
  • olie
  • boter
  • 1 kl suiker
  • 1 kl mosterd
  • zwarte peper en zout

Dit recept brengt het witloof tot leven door het te carameliseren tot een verrukkelijk goudbruin en lichtzoet gerecht. Het is een ware ontdekking van smaken!

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 200°C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Pers de knoflook. Halveer de krieltjes (schillen is niet nodig) en verdeel ze over de bakplaat. Meng ze met wat olie, de knoflook, zout en zwarte peper. Bak ze 20-25 minuten in de oven tot ze mooi goudbruin zijn. Halverwege even omscheppen.
  2. Kruid de Couvert kipfilet met zout en zwarte peper. Smelt een klontje boter in een pan op hoog vuur. Bak de kipfilet aan beide kanten mooi bruin. Verlaag het vuur, dek de pan af en laat de filet nog 10-15 minuten garen.
  3. Halveer het witloof en verwijder de harde kern. Snijd de appel in partjes.
  4. Smelt een klontje boter in een pan op middelhoog vuur. Bak het witloof en de appel aan. Voeg een scheutje water en de suiker toe en laat 8-10 minuten karamelliseren op zacht vuur. Breng op smaak met zout en zwarte peper.
  5. Snipper de sjalot fijn en hak de peterselie fijn. Haal de kipfilet uit de pan en houd warm. Bak de sjalot aan in dezelfde pan, voeg eventueel wat extra boter toe. Verkruimel de bouillon erover en giet er 100 ml water bij. Laat sudderen tot de saus mooi gebonden is en voeg dan de peterselie toe. Proef en breng op smaak met zout, zwarte peper en eventueel mosterd.
  6. Serveer de kipfilet met de saus, de knapperige geroosterde krieltjes en het gekarameliseerde witloof. Smakelijk!

Tip: Je kunt ook een salade maken door het witloof en de appel in reepjes te snijden en te mengen met wat zout, peper, mayonaise of yoghurt. Snel en eenvoudig! 

Ook interessant

Toon alle recepten
Slide